MCQs on Electric Current Questions and Answers

MCQs on Current Questions and Answers

Current – Definition


The definition of electric current is flow of electrons or movement of electric charge. The SI unit of current is ampere. Current can be alternating (AC) or (DC). The symbol of current is I. The term current introduced by Danish Physicist Hans Christian Oersted in 1820. All the MCQs on Electric Current Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Voltage Questions and Answers


The aim is to provide Electric Current MCQs Multiple Choice questions and answers to understand the concepts of Electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to current. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of electric current applications, principle and function.


Electric Current MCQs (Questions and Answers)


Q1. What is the definition of current ?

  1. flow of electrons
  2. movement of electric charge
  3. e.m.f
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q2. The unit of current is ampere.                   True / False

Answer:    True

Q3. _______ is used to measure the current in any circuit.

  1. Hygrometer
  2. Ammeter
  3. Voltmeter
  4. a & b are correct

Answer:    b

Q4. Ammeter is used in series to measure the current of any circuit.           True / False

Answer:    True

Q5. Current can be ___________.

  1. AC
  2. DC
  3. Both a & b

Answer:    c


Read More: MCQs on History of Electricity


Q6. The term current introduced by Danish Physicist Hans Christian Oersted in 1820.      True / False

Answer:    True 

Q7. An alternating (AC) current is generated by _________.

  1. generator
  2. battery
  3. motor
  4. all are correct

Answer:    a

Q8. Direct current (DC) is produced by Batteries.         True / False

Answer:    True 

Q9. With the help of Ohm’s Law, current can be calculated by the formula of ________.

  1. I = VR
  2. I = VCR
  3. I = V/R
  4. I = R/V

Answer:    c

Q10. Electrical current in any circuit will be high, when the pressure of voltages is high.      True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Semiconductor Diode Rectifier


Q11. The symbol of current is _________.

  1. E
  2. V
  3. C
  4. I

Answer:    d

Q12. One ampere of current represents one coulomb of electric charge.          True / False

Answer:    True

Q13. Electric Current produces _________ field.

  1. direct
  2. magnetic
  3. electrostatic
  4. none is correct

Answer:    b

Q14. AC current is periodically changing its direction otherwise DC current flows in one direction.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q15. Conventional current flows from the _______ to ________ direction.

  1. positive, negative
  2. negative, positive

Answer:    a


Read More: MCQs on Solar Cell Questions and Answers


Q16. Electric current flows from negative to positive.                True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *