MCQs on Conductor and Insulator Quiz

MCQs on Conductor and Insulator Quiz

Conductor and Insulator – Definition


Metal is electrically neutral but it can accepts and emits electrons. Solid things / metals and divided into three things like conductor, insulator and semiconductor. Conductors have few number of free electrons and insulators have large number of free electrons but semiconductor has medium number of free electrons. All the MCQs on Conductor and Insulator Quiz are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on History of Electronics Questions and Answers


The aim is to provide Conductor, Insulator and semiconductor MCQs objective questions and answers to understand the concepts of Electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Conductor and Insulator. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Conductor and Insulator applications, principle and function.


Conductor and Insulator MCQs (Multiple Choice Questions and Answers)


Q1. The metal is electrically _________.

  1. positive
  2. negative
  3. neutral
  4. all are correct

Answer:    c

Q2. Metal can be charged as negative and positive.             True / False

Answer:    True

Q3. When electrons emit from any metal then _______ charge creates on it.

  1. positive
  2. negative
  3. neutral
  4. none is correct

Answer:    a

Q4. When any metal accepts free electrons then negative charge created on it.             True / False

Answer:    True

Q5. Metals are divided into _______ according to the energy bands.

  1. insulator
  2. conductor
  3. semiconductor
  4. all are correct

Answer:    d

Q6. Insulators are such materials which have very low number of free electrons.              True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Single Phase and Three Phase AC Circuit


Q7. ________ is an example of insulator material.

  1. Mica
  2. Silicon
  3. Copper
  4. Gold

Answer:    a

Q8. A large energy gap available between conduction and valence band of insulator material.                                                                                                                                                                True / False

Answer:    True 

Q9. On room temperature, free electrons cannot move / jump from __________.

  1. valence to conduction
  2. conduction to valence
  3. both are correct

Answer:    a

Q10. Semiconductors are not good conductors nor a good insulators.        True / False

Answer:    True

Q11. The best semiconductor material is __________.

  1. silicon
  2. germanium
  3. carbon
  4. all are correct

Answer:    d


Read More: MCQs on Electric Current Questions and Answers


Q12. The energy gap between conduction and valence band is small.                  True / False

Answer:    True

Q13. The conductivity of semiconductor __________ with the increasing of temperature.

  1. increases
  2. decreases
  3. remains same
  4. none is correct

Answer:    a

Q14. The conductivity of a conductor decreases according to the increasing of temperature.                                                                                                                                                              True / False

Answer:    True

Q15. The conductivity of  semiconductor depends on ________.

  1. pairs of electrons
  2. pairs of holes
  3. none is correct
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q16. Conductors are those materials which have large number of free electrons.             True / False

Answer:    True

Q17. ________is an example of a conductor material.

  1. Gold
  2. Germanium
  3. Mica
  4. Plastic

Answer:    a

Q18. In the conductor,  conduction band and valence band are overlap with each other that means there is no energy gap.               True / False

Answer:    True

Q19. The relative conductivity of a copper is __________.

  1. 80%
  2. 85%
  3. 90%
  4. 100%

Answer:    d

Q20. The conductivity of silver is 105%.               True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Voltage Questions and Answers


Q21. The percentage of relative conductivity of ________ metal is 61.

  1. tungsten
  2. gold
  3. nickle
  4. aluminum

Answer:    d

Q22. The relative conductivity of a gold is 70.5%.               True / False

Answer:    True

Q23. The percentage of conductivity of nickle is _________.

  1. 14%
  2. 22.1/%
  3. 20.7%
  4. 29.2%

Answer:    b

Q24. The relative conductivity of a iron is 14%.               True / False

Answer:    True

Q25. Nichrome has 1.73 relative conductivity.               True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *