ASCII, Gray Codes in Digital Electronics MCQs

ASCII, Gray Codes in Digital Electronics MCQs

Digital Codes in Electronics – Definition


There are different types of codes are used in Digital electronics. In these digital codes numbers, characters, letters are encrypted in coding form. Generally, three two digital codes are used as numeric (weighted) and special binary (non-weighted) codes. Special Binary codes have tree types such as Gray, Excess-3, and ASCII. All the ASCII, Gray Codes in Digital Electronics MCQs are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Clipper Circuits Questions and Answers


The aim is to provide Objective Questions on ASCII, Gray Codes in Digital Electronics to understand the concepts of Digital Codes. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple-choice question with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/Interview after understanding Digital Electronics. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of ASCII, Gray, Excess-3, BCD Codes advantages, disadvantages, application, principle, and function.


MCQs on ASCII, Gray Codes in Digital Electronics (Quiz)


What is Digital Code:

Q1. In digital logic circuits, every decimal number is shown through an equivalent combination of _________ which is called Digital or Binary Code.

  1. numbers
  2. symbols
  3. letters
  4. all are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q2. The process of conversion from a decimal number to a binary number is called coding.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q3. Digital codes are used for ________ in modern digital devices & instruments.

  1. security
  2. mathematical calculation
  3. information
  4. all are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q4. A simple switching circuit used in digital systems for coding increases reliability.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Types of Digital Codes:

Q5. How many types of digital codes?

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q6. Digital code has two types such as numeric (weighted) code and special binary (non-weighted) code.   True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on Varactor Diode Multiple Choice Questions


Whats is BCD Code:

Q7. BCD Stands For______________.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    Binary Coded Decimal

[/bg_collapse]

 

Q8. A digital code in which every digit has a specific weight is called __________.

  1. numeric code
  2. weighted code
  3. BCD code
  4. a &b are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q9.In BCD or 8421 code, every decimal digit is expressed by a group of 04 bits.            True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q10. What is the BCD value of a decimal number 3?

  1. 0010
  2. 0001
  3. 0011
  4. 1000
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q11. The BCD value of decimal number 5 is 0101.         True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q12. What is a decimal number of BCD value 9?

  1. 0000
  2. 1001
  3. 0111
  4. 0101
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 


Read More: MCQs on History of Electronics Questions and Answers


Q13. The BCD value of decimal number 850 is 1000-0101-0000.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q14. What is an important benefit of BCD code?

  1. easily read
  2. easy to understand
  3. easy to remember
  4. all are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q15. The disadvantages of BCD code is less efficient, more bits required, costly, complicated, and more power consumption.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q16. What is the binary value of decimal number 25 is?

  1. 11001
  2. 0010-0101
  3. 10011
  4. 0101-0010
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Types of Special Binary Codes:

Q17. Gray, Excess-3, and ASCII codes are the three types of special binary codes.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q18. How many types of special binary or non-weighted codes?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 1
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

What is Gray Code:

Q19. Gray code cannot be used for any arithmetic function.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q20. Gray code is an __________ code.

  1. Non-weighted
  2. Non-arithmetic
  3. Un-weighted
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 


Read More:  Clamper or Clamping Circuit MCQs


Q21. Gray code is mostly used for mechanical switching systems.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q22. Gray code is also called __________ code.

  1. cyclic
  2. reflective
  3. modified
  4. a & b are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q23. The best advantage of Gray code is only a single bit change from one code number to another code number.                                                                                                                                                                                   True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

What is Express-3 Code:

Q24. ___________ is the modified shape of BCD code.

  1. Gray code
  2. Excess-3 code
  3. XS-3 code
  4. b & c are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q25. Express-3 code is briefly expressed in XS-3 code.             True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q26. Express-3 code is _________ code.

  1. un-weighted
  2. weighted
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q27. Express-3 code is used in Digital instruments for numeric data (Arithmetic functions).           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q28. The value of Express-3 code is ________ of decimal number 3.

  1. 0110
  2. 0011
  3. 1001
  4. 1100
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    a

[/bg_collapse]

 

Q29. XS-3 Code is more suitable for arithmetic operation rather than BCD code.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 


Read More:  MCQs on Non-Linear Wave Shaping Questions and Answers


Q30. Alphanumeric code is used to express the __________.

  1. symbols
  2. letters
  3. instructions
  4. all are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q31. Alphanumeric code is binary code that exists on 10 decimal digits, 26 Alphabets, letters, and number of special symbols.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Whats is ASCII Code:

Q32. ASCII stands for ___________.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    American Standard For Information Interchange

[/bg_collapse]

 

Q33. ASCII is an ____________ code.

  1. Gray
  2. Alphanumeric
  3. XS-3
  4. All are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q34. Mostly the keyboards are standardized with ASCII code.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q35. ASCII code is mostly used in _________ devices.

  1. LEDs
  2. Computers
  3. Digital Electronics
  4. b & c are correct
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    d

[/bg_collapse]

 

Q36. Mostly the keyboards are standardized with ASCII code.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q37. The first 32-characters of ASCII consists of __________.

  1. Graphic
  2. Non-Graphic
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    b

[/bg_collapse]

 

Q38. ASCII consists of a total of 128 characters and symbols.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q39. Which one is the example of an ASCII non-graphic character?

  1. Alphabets
  2. Letters
  3. Escape
  4. Decimal Digits
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 


Read More:  MCQs on Multivibrator Multiple Choice Questions and Answers


Q40. Non-graphic commands in ASCII codes cannot display and printout.           True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q41. ASCII code is a __________ bit code.

  1. 4
  2. 2
  3. 7
  4. 8
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    c

[/bg_collapse]

 

Q42. The example of ASCII graphic characters are Alphabets, Decimal digits, punctuation signs, and symbols.                                                                                                                                                                                          True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

 

Q43. ASCII code is pronounced as “ASK-EE”.              True / False

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”View Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]

Answer:    True

[/bg_collapse]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *