MCQs on Clipper Circuits Questions and Answers

MCQs on Clipper Circuits Questions and Answers

Clipping Circuit – Definition


Basically, a clipper circuit consists of linear and nonlinear elements like resistor and diode or transistor. Clipper circuit is also known (referred) as limiter, amplitude selector and slicer. clipper is a type of nonlinear wave shaping circuit. Diode is most commonly used component for clipping circuit. Series negative/positive clipper circuit are used to remove or clip-off negative or positive cycle of input signal. All the MCQs on Clipper Circuits Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs


The aim is to provide Clipper Circuits MCQs objective questions and answers to understand the purpose and theory of Clipper and Claming Circuit. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answers then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz/test/Interview after understanding the Introduction to clipping. If you are a student, technician, or teacher then you can learn the basic concept of Clipper or clipping problem and solution, applications, experiments, principle and functionality.


MCQs on Clipper or Clipping Circuit (Questions and Answers)


Q1. How many types of non-linear wave shaping circuits?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer:    b

Q2. Clipper and Clamper are the types of non-linear wave shaping circuits.           True / False

Answer:    True

Q3. The ________ is a device or electronic circuit used to clip-off the unnecessary or specific part of the input wave form.

  1. voltage limiter
  2. clipper
  3. slicer
  4. all are correct

Answer:    d

Q4. Diode is the most common device used in the clipper circuit.             True / False

Answer:    True

Q5. A clipper or limiter circuit consists of a semiconductor device named _______ and one resistor.

  1. diode
  2. transistor
  3. op-amp
  4. all are correct

Answer:    c

Q6. DC battery is used to fix the clipping or limiting level.            True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Wave Shaping Functions and Waveforms


Q7. In the diode series clipper, the diode is used in series and resistor in _________.

  1. paralel
  2. series

Answer:    a

Q8. If the resistor is in series of source in diode series clipper the diode must be in parallel of load.                                                                                                                                                         True / False

Answer:    True 

Q9. The potential barrier voltage of silicon is _________.

  1. 0.3v
  2. 0.7v
  3. 0.1v
  4. 0.5v

Answer:    b

Q10. Diode series clipper has two types, first one is series positive clipper and second one is series negative clipper.              True / False

Answer:    True

Q11. A clipper circuit used to remove or clip-off negative cycle of input signal is called series ______ clipper.

  1. negative
  2. positive

Answer:    a

Q12. Series positive clipper is used to remove the positive part of input signal.             True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on History of Electronics Questions and Answers


Q13. When the diode is used in parallel of the load then it is called ________ clipper.

  1. diode shunt
  2. diode parallel
  3. diode biased
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q14. Zero clipping level will be achieved through biased diode clipper circuit.           True / False

Answer:    True

Q15. Diode series and shunt clipping circuits are vastly used in the _________ circuits.

  1. Protection
  2. Radar
  3. Computers
  4. All are correct

Answer:    d

Q16. Transistor is also used as clipper or limiter just like diode.              True / False

Answer:    True

Q17. A clipper gives output of complete input cycle (Positive + Negative) waveform is called ______.

  1. Dual diode clipper
  2. Double ended diode clipper
  3. Combination diode clipper
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q18. The transistor has two importance modes, nonlinear and linear which are used for clipping purpose.                                                                                                                         True / False

Answer:    True

Q19. _________ is used as biasing voltage in biased clippers.

  1. DC voltage source
  2. Battery
  3. Oscillator
  4. a & b are correct

Answer:    d


Read More: MCQs on Electric Current Questions and Answers


Q20. The transistor is used in ________ mode to clip the input waveform.

  1. cutt-off
  2. saturation
  3. a & b are correct
  4. none is correct

Answer:    c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *