Clamper or Clamping Circuit MCQs

Clamper or Clamping Circuit MCQs

Clamping Circuit – Definition


The phenomena of clamper or clamping circuit is to provide DC level at output when the input is AC level. Clamping circuit has basically three types, which are Positive, Negative and Biased Clamper. Clamping circuit is also called DC Restorer, DC Reinserter and Baseline Stabilizer. All the Clamper or Clamping Circuit MCQs are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


The aim is to provide MCQs of Clamping Circuit objective questions and answers to understand the concepts of Clipper and Non-Linear wave shaping. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Clamping. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Clamper or Clamping applications, principle and function.


MCQs on Clamper or Clamping Circuit (Objective Quiz)


Q1. A _______ is an electronic circuit clamps the positive and negative input AC signal into required DC level at output.

  1. clamper
  2. clipper
  3. limiter
  4. all are correct

Answer:    a

Q2. Positive, Negative and biased clampers are the general types of clamping circuit.           True / False

Answer:    True

Q3. Clamping circuit is also known as __________.

  1. DC Restorer
  2. DC Reinserter
  3. Baseline Stabilizer
  4. All are correct

Answer:    d

Q4. Positive clamper clamps the negative peak and Negative clamper clamps the positive peak of any waveform to Zero volt level.             True / False

Answer:    True

Q5. ________clamper clamps/shifts the input wave to the specific voltage level.

  1. Synchronous
  2. Asynchronous
  3. Biased
  4. All are correct

Answer:    c

Q6. Synchronous and Asynchronous are the two types of clamping circuits regarding input signal.              True / False

Answer:    True 


Read More: Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs


Q7. How many types of clamping circuits according to the input signal.

  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. 1

Answer:    c

Q8. A type of clamping circuit in which the effective operation of clamping will be possible through input signal is called Asynchronous.               True / False

Answer:    True 

Q9. _______ is the type of Asynchronous clamping circuit.

  1. Positive clamper
  2. Negative clamper
  3. Biased camper
  4. All are correct

Answer:    d

Q10. According to the Kirchhoff Voltage Law, the output voltages of positive asynchronous clamper is equal to the sum of source voltage and capacitor voltage.                                                                                                                                                        True / False

Answer:    True

Q11. The operation of clamping will be carried out through ______ is called synchronous clamping circuit.

  1. auxiliary voltage
  2. input signal
  3. feedback voltage
  4. all are correct

Answer:    a

Q12. Clamping circuit is generally used in TV Receiver, Radar and Communication circuits.                                      True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Wave Shaping Functions and Waveforms


Q13. ________circuit increases the input signal voltage to double, triple or quadruple.

  1. Voltage doubler
  2. Summer
  3. Voltage multiplier
  4. Slicer

Answer:    c

Q14. Half wave voltage doubler is also called cascade voltage doubler.                                                                                                                                                             True / False

Answer:    True

Q15. _______ methods of voltage doubler is used for voltage multiplication.

  1. Half wave
  2. Full wave
  3. Bridge
  4. a & b are correct

Answer:    d

Q16. The regulation of half wave  voltage doubler is very low (Poor).                                                                                                                                                             True / False

Answer:    True

Q15. The application of voltage multiplier circuit is _________.

  1. Oscillator
  2. LCD
  3. CRT
  4. All are correct

Answer:    d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *