MCQs on Circuit Breaker Questions and Answers

MCQs on Circuit Breaker Questions and Answers

Circuit Breaker – Definition


Circuit Breaker is a safety device used to protect the circuit/appliances from the overload voltage/current. It works like a switch whenever the normal supply is coming then it allows to pass but in the abnormal condition it does not allow to pass the voltage or supply. It works like an automatic switch which principle is to trip the supply. Most common use of circuit breaker is inside out houses.

  1. Introduction to Circuit Breaker
  2. Principle of Circuit Breaker
  3. Types of Circuit Breaker
  4. What is Relay and Timers

Read More: MCQs on Fuse Multiple Choice Questions and Answers


The aim is to provide MCQs on circuit breaker in Electronics objective questions and answers to understand the concepts of safety/protection techniques. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to Circuit Breaker. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of circuit breaker principle, function and applications.


MCQs on Circuit Breaker (Questions and Answers)


Q1. The device used for operating the electrical devices is______________.    

  1. circuit breaker
  2. switch
  3. transformer
  4. all are correct

Answer:    a

Q2. The pulse for operating the circuit breaker is come from Relay.                True / False

Answer:    True

Q3. In oil circuit breaker, the oil is used for _______________.

  1. cooling
  2. quenching
  3. insulation
  4. All are correct

Answer:    d

Q4. Circuit breaker is a device used On and Off operation during normal and abnormal condition.                                                                                                                                                              True / False

Answer:    True

Q5. In bulk oil circuit breaker the quantity of oil is _______________. 

  1. high
  2. zero
  3. low
  4. a & b are correct

Answer:    a

Q6. The resistance of motor starter is connected in series with armature.            True / False

Answer:    True 

Q7. In low oil circuit breaker the quantity of oil is ____________.

  1. low
  2. high
  3. zero
  4. all are incorrect

Answer:    a

Q8. The motor stator works to decreases starting current.            True / False

Answer:    True 


Read More: MCQs on Transformer Applications in Electronics


Q9. By decreasing the value of motor starter resistance, the back E.M.F of motor _______________.

  1. same
  2. increases
  3. decreases
  4. none is correct

Answer:    b

Q10. By decreasing the value of motor starter resistance, the speed of motor is increased .   True / False

Answer:    True

Q11. In the stop (resting) condition of motor, the back E.M.F is _____________.

  1. infinity
  2. low
  3. high
  4. zero

Answer:    d

Q12. The thermal relay operate as overload and short circuit conditions.            True / False

Answer:    True

Q13. Relay is a _____________ device.

  1. manual
  2. automatic
  3. a & b are correct

Answer:    b

Q14. The thermal relay works on Heating effect.                   True / False

Answer:    True

Q15. A bimetal thermal relay consists of ___________.

  1. one strip
  2. two strip
  3. three strip
  4. four strip

Answer:    b

Q16. The difference between bimetal strip and Relay strip is thermal conductivity.           True / False

Answer:    True

Q17. Induction Relay is used on ____________ supply.

  1. AC
  2. DC
  3. Three Phase
  4. All are correct

Answer:    a


Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


Q18. Thermal relay works as a result of thermal effect of current.                    True / False

Answer:    True

Q19. How many types of DC Motor startor ?

  1. 1
  2. 3
  3. 2
  4. 4

Answer:    b

Q20. Timers are numerical, mechanical and electronics.                    True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *