Questions On Capacitors in Series and Parallel MCQs

Questions On Capacitors in Series and Parallel MCQs

Capacitors in Series and Parallel – Definition


Capacitors can be used in the combination of Series and Parallel connection in the circuit likewise same as series & parallel connection of Resistors. When the two or more capacitors are connected in series then the total capacitance will be decreased due to the increasing of  internal distance of capacitor’s plates. Otherwise, the total capacitance in case of parallel connection will be increased because of decreasing the internal distance of capacitor’s plates. All the Questions on Capacitors in Series and Parallel are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Types of Resistors MCQs Questions and Answers


The aim is to provide Capacitors in Series and Parallel MCQs questions and answers to understand the concepts of Capacitive Reactance, Capacitor Types, How charge stored in capacitors. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Capacitors and Capacitance. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Capacitors applications, principle and function.


MCQs on Capacitors in Series and Parallel (Questions and Answers)


Q1. Capacitors can be used in _____________ likewise resistors.             

  1. series
  2. parallel
  3. a & b are correct
  4. none is correct

Answer:    c

Q2. When the capacitors are connected in Series then the total capacitance will be decreased.                                                                                                                                                              True / False

Answer:    True

Q3. The internal distance of capacitor’s plates will be __________ after connecting the multiple capacitors in series.

  1. decreased
  2. increased
  3. same
  4. none is correct

Answer:    b

Q4. The formula to calculate the total capacitance in series is CTotal = 1/C1 + 1/C2                                                                                                                                                       True / False

Answer:    True

Q5. The formula to calculate the charge is ______________.

  1. C = VI
  2. C = QV
  3. Q = CV
  4. Q = C/V

Answer:    c


Read More: MCQs on Auto-Transformer Questions and Answers


Q6. When the capacitors are connected in parallel the total capacitance will be increased.                                                                                                                                                              True / False

Answer:    True 

Q7. When the internal distance of capacitor’s plates is decreased then the capacitance will be _______.

  1. increased
  2. decreased
  3. same
  4. none is correct

Answer:    a

Q8. The total capacitance formula when connected in parallel is CTotal = C1 + C2           True / False

Answer:    True 

Q9. In the series connection of capacitors, the charge against any capacitor is ________ to the other capacitors.

  1. same
  2. different

Answer:    a

Q10. In the parallel connection of capacitors, the charge of every capacitor is different from each other.                                                                                                                                                True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Wave Shaping Functions and Waveforms


Q11. The potential difference against any capacitor is remains same in the ________ connection of capacitors.

  1. series
  2. parallel

Answer:    b

Q12. The potential difference (v) always different against every capacitors in the series connection of capacitors.                      True / False

Answer:    True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *