MCQs on How Charge Stored in Capacitors

MCQs on How Charge Stored in Capacitors

Capacitor is the basic component of Electronics technology almost every PCB (Printed Circuit Board) contains a large quantity of capacitors just like resistors. I am providing you Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) on how charge/energy stored in capacitor to the aim of facilitating the students, technicians and teachers of multiple fields throughout the world.


Read More: MCQs on Capacitors Types (Questions and Answers)


Capacitor – Definition

Capacitor is used to store electrical charge or energy. It contains two conducting plates in parallel and one dielectric used between the plates. Capacitance is the ability of Capacitor to store the charge.

How Charge Stored in Capacitors (MCQs)

Q1. The unit of the Capacitance is _______.

  1. Kelvin
  2. Farad
  3. Coulomb
  4. Siemen

Answer: b

Q2. Capacitor consists of an insulator called _________.

  1. Inductor
  2. Dielectric
  3. Fiber
  4. a & b are correct

Answer: b

Q3. Capacitor consists of ________Conductor Plates.

  1. 4
  2. 2
  3. 3
  4. 1

Answer: b

Q4. The ability of Capacitor to block ______voltages while passing AC Signal.

  1. DC
  2. AC
  3. Frequency
  4. a & b are correct

Answer: a

Q5. On higher frequency, the opposition to AC Input becomes_______.

  1. Low
  2. Higher
  3. Double
  4. Zero

Answer: a [ Frequency is inversely proportional to the Capacitor ability to stop DC voltage]

Q6. Common Faults/Problems in Capacitors are ________.

  1. Open
  2. Short
  3. Leakage
  4. All are correct

Answer: d 

Q7. The capacitance of the capacitor depends on the ________.

  1. Conductors
  2. Dielectric
  3. Electric isolator
  4. b & c are correct

Answer: d 

Q8. The Capacitor is also called (Old Term) ________.

Answer: Condenser

Q9. The capacitance is a ________ Component.

  1. Active
  2. Passive

Answer: b

Q10. What is the formula _______ to find the charge stored in capacitor ?

  1. Q=C/F
  2. Q=CV
  3. Q=CF
  4. Q=FV

Answer: b 

Q11. The unit of a charge is __________.

  1. Pascal
  2. Coulomb
  3. Farad
  4. Henry

Answer: b 

Q12. Without any series ___________ , the charging of capacitor is instantaneous (Rapid).

  1. Inductor
  2. Resistance
  3. Condenser
  4. Diode

Answer: b 

Q13. Capacitor charges on how much voltages when 50 V are applied ?

  1. 100
  2. 40
  3. 50
  4. 60

Answer: c

Q14. During charging or discharging of a Capacitor, current does not flow through the dielectric.                                                                                                                                                                 YES/NO

Answer: YES

Q15. The capacitance value of a capacitor depends on _______.

  1. Area of Conductor Plates
  2. Dielectric Constant
  3. Distance between Conductor Plates
  4. All are correct

Answer: d

Q16. What is the formulae to find the area of capacitor plates ?

  1. A= cd/kε0
  2. A=kC/D
  3. A=CD. ε0
  4. A=QV

Answer: a

Q17. The Capacitance of a Capacitor is ______ proportional to the size of Conductor Plates.

  1. directly
  2. indirectly

Answer: a

Q18. The symbol of “k” in Capacitor represents _______.

Answer: Dielectric Constant

Q19. In the Capacitor, the distance of Conducting Plates becomes half then Capacitance becomes ______.

  1. double
  2. same
  3. half
  4. zero

Answer: d [ Capacitance (Storage of Charge) is indirectly proportional to the distance of conducting plates ]

Q20. _______ is the ability of a dielectric to concentrate the electric field.

  1. Dielectric Constant
  2. Capacitance
  3. Inductance
  4. a & b are correct

Answer: a

Q21. The dielectric constant of air or vacuum is ______.

  1. 4
  2. 6
  3. 1
  4. 3

Answer: c

Q22. ________ are used as dielectric in the Capacitor.

  1. Air or Vacuum
  2. Aluminum oxide
  3. Mica
  4. all are correct

Answer: d

Q23. _________ is the electrical strength of Insulator/dielectric, which means that on maximum voltage, the dielectric does not become breakdown (Failure).

Answer: Dielectric Strength

Q24. The unit of the Dielectric strength is _________.

  1. Volt/m
  2. Volt/C
  3. Volt/cm
  4. Volt/F

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *