MCQs on Capacitors Types (Questions and Answers)

MCQs on Capacitors Types (Questions and Answers)

Capacitor is the basic component of Electronics technology almost every PCB (Printed Circuit Board) contains a large quantity of capacitors just like resistors. I am providing you Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) on capacitors types with  the aim of facilitating the students, technicians and teachers of different technical fields throughout the world.


Read More: MCQs on How Charge Stored in Capacitors


Types of Capacitor – Definition

Capacitors are manufactured in different sizes, forms and materials. Capacitor’s types depend on the material of dielectric. These are generally categorized in fixed and variable capacitors.

Capacitors Types MCQs (Questions and Answers)

Q1. Types of Capacitors are generally depends on  _______________.

  1. Conductor Plates
  2. Size
  3. Dielectric
  4. All are correct

Answer: c

Q2. Air is used as dielectric in __________ Capacitor.

  1. Mica
  2. Paper
  3. Air
  4. Ceramic

Answer: c

Q3. Molecular thin Oxide film used as a dielectric in _____________ Capacitor.

  1. Mica
  2. Electrolytic
  3. Ceramic
  4. Chip

Answer: b

Q4. Ceramic is used as dielectric in _________ Capacitor.

  1. Plastic
  2. Electrolytic
  3. Chip
  4. Mica

Answer: c

Q5. Mica Capacitor are often used for Small Capacitance values from________________.

  1. 0 to 50pF
  2. 10 to 5000pF
  3. 50 to 100pF
  4. 10pF to 50nF

Answer: b

Q6. Paper Capacitors are often used for Medium Capacitance value from ___________________.

  1. 1 to 100μF
  2. 0 to 5000μF
  3. 0.001 to 1.0μF
  4. 0.01 to 10.0μF

Answer: c 

Q7. There are two types of film capacitors ___________

  1. Foil & Metalized Type
  2. Chip & Ceramic Type
  3. Metalized & Ceramic Type
  4. b & c are correct

Answer: a

Q8. Film capacitors are frequently used in _________________

  1. Circuits required Stable Capacitance
  2. Radio Frequency Oscillator
  3. Timer Circuits
  4. All are correct

Answer: d

Q9. Film capacitors are available with the values from ___________________.

  1. 0.001 to 1.0μF
  2. 0 to 100pF
  3. 100pF to 100μF
  4. 100pF to 5000pF

Answer: c

Q10. Ceramic capacitors are available with the values from ___________________.

  1. 10pF to 100μF
  2. 1pF to 1μF
  3. 0.001 to 1.0μF
  4. 1μF to 100μF

Answer: b 

Q11. Chip Capacitors are often called_______________

  1. Mica Capacitor
  2. Paper Capacitor
  3. Surface Mount Capacitor
  4. Electrolytic Capacitor

Answer: c 

Q12. Common size of chip (SMD) capacitor is _________________

  1. 0.125 inches (Long) → 0.063 inches (Wide)
  2. 0.75 inches (Long) → 0.85 inches (Wide)
  3. 0.080 inches (Long) → 0.050 inches (Wide)
  4. a & c are correct

Answer: a 

Q13. Chip Capacitors are available in the values of _______________.

  1. pF → μF
  2. pF → nF
  3. nF → pF
  4. nF → μF

Answer: a

Q14. The movable plate of variable capacitor is called _______________

  1. Stator
  2. Rotor
  3. Arm
  4. Motor

Answer: b

Q15. ______________ Capacitors can varies the capacitance by changing the distance of conductor plates.

  1. Fixed
  2. Variable
  3. Chip
  4. All are correct

Answer: b

Q16. ______________ Capacitors are used for temperature coefficient.

  1. Air
  2. Mica
  3. Ceramic
  4. Electrolytic

Answer: c

Q17. The tolerance of ceramic capacitor is _________________.

  1. ±10%
  2. ±40%
  3. ±20%
  4. ±5%

Answer: c

Q18. The tolerance of paper capacitor is _________________.

  1. ±10%
  2. ±5%
  3. ±20%
  4. ±40%

Answer: a

Q19. The tolerance of ____________ capacitor is ±2% to 20%.

  1. Air
  2. Mica
  3. Film Type
  4. b & c are correct

Answer: d

Q20. What are the applications of capacitors ____________ of AC signal.

  1. Coupling/Decoupling
  2. Filtering
  3. By Passing
  4. All are correct

Answer: d

Q21. Electrolytic Capacitors value ranges from  _______________.

  1. 1 to 7600μF
  2. 1 to 6800μF
  3. 1 to 9000μF
  4. 100 to 1000pF

Answer: b

Q22. _____________ capacitors must be connected in proper polarity.

  1. Mica
  2. Air
  3. Electrolytic
  4. Chip

Answer: c

Q23. __________ capacitors may explode when connected in opposite polarity.

  1. Mica
  2. Electrolytic
  3. Surface Mount
  4. Paper

Answer: b

Q24. What are the disadvantage of using electrolytic capacitors___________

  1. High Leakage Current
  2. Small Leakage Current
  3. Change Capacitance
  4. All are correct

Answer: a

Q25. __________ capacitors are also called Bipolar Capacitors.

  1. Polarized
  2. Non-Polarized
  3. Tantalum
  4. Chip

Answer: b

Q26. __________ capacitors are also called Bipolar Capacitors.

  1. Polarized
  2. Non-Polarized
  3. Tantalum
  4. Chip

Answer: b

Q27. __________ capacitor is the another types of Electrolytic Capacitor.

  1. Tantalum
  2. Chip
  3. Ceramic
  4. Mica

Answer: a

Q28. The features of Tantalum Capacitor is  _________________________

  1. Long Shelf Life
  2. Large Capacitance with Small Size
  3. Less Leakage Current
  4. All are correct

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *