MCQs on Cells and Batteries Questions and Answers

MCQs on Cells and Batteries Questions and Answers

Cells and Batteries – Definition


A cell is a single Anode and Cathode device used to produce electrical energy. The voltage and current is produced in the cell through chemical reaction. There are basically two types, first one is primary cell and second one secondary cellA battery can be made up by connecting two or more cells in series, parallel or series & parallel. The positive terminal of the battery is Anode and negative terminal is Cathode. Batteries have also two types, first is primary and secondary is secondary. All the MCQs on Cells and Batteries are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Circuit Breaker Questions and Answers


The aim is to provide Cells and Batteries MCQs short questions and answers to understand the concepts of Electricity. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the questions and answers. You will be surely able to qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction to wave shaping. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of batteries applications, principle and function.


MCQs on Cells and Batteries (Questions and Answers)


Q1. A device that converts chemical energy into electrical energy through chemical action is called_______________.

  1. generator
  2. electric cell
  3. alternative
  4. electrolyte

Answer:    b

Q2. A cell which cannot recharge is called Primary Cell.            True / False

Answer:    True

Q3. Which one of the given below is not a DC-Source.

  1. transformer
  2. power supply
  3. generator
  4. battery

Answer:    a

Q4. A cell which can recharge after every discharge is called Secondary Cell.         True / False

Answer:    True

Q5. Which of the following cell that keeps linear characteristics of discharge process ?

  1. lead acid cell
  2. dry cell
  3. mercury cell
  4. nickle cadmium cell

Answer:    c

Q6. The major disadvantage of mercury cell is a high cost.                    True / False

Answer:    True 

Q7. How many electrodes in one cell ?

  1. 2
  2. 1
  3. 3
  4. 4

Answer:    a

Q8. Nickle Cadmium Cell is a type of Secondary Cell.         True / False

Answer:    True 


Read More: Types of Resistors MCQs Questions and Answers


Q9. The internal resistance of Secondary Cell is _______________.

  1. low
  2. medium
  3. high
  4. infinite

Answer:    a

Q10. Primary Cell is small in size, light in weight and low in cost.           True / False

Answer:    True

Q11. _____________ cell is recharged more than 100 times.

  1. dry cell
  2. nickle cadmium cell
  3. mercury cell
  4. lead acid cell

Answer:    b

Q12. A Solar cell converts light energy into electrical energy.       True / False

Answer:    True

Q13. Mercury cell is a type of __________ cell.

  1. primary
  2. secondary

Answer:    a

Q14. Silver Oxide Cell cathode is made of silver oxide and Anode is made of Zinc.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q15. The Solar Cell working principle is_______________.

  1. photovoltaic effect
  2. thermoelectric effect
  3. photoconductive effect
  4. seebeck effect

Answer:    a


Read More: MCQs on Circuit Breaker Questions and Answers


Q16. The positive electrode of Nickle Cadmium Cell is made by Nickle and Negative electrode made of Cadmium.          True / False

Answer:    True

Q17. In the Nickle Cadmium Cell, the Cadmium is used as _________ electrode.

  1. negative
  2. positive

Answer:    a

Q18. The multiple cells are connected in series to get high voltages at output.        True / False

Answer:    True

Q19. Solar Cell is made by__________________.

  1. conductor
  2. plastic
  3. insulator
  4. semiconductor

Answer:    d

Q20. The multiple cells are connected in parallel to get high output current.          True / False

Answer:    True

Q21. The formula to calculate internal resistance of a cell is __________. 

  1. r = I /E – V
  2. r = V – E/I
  3. r = E – V/I
  4. r = VI – E

Answer:    c


Read More: MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions


Q22. The plates of lead acid battery is made by the mixture of cast enum-oled lead.          True / False

Answer:    True

Q23. How many cells are connected in series to make a 12v battery.

  1. 4
  2. 8
  3. 6
  4. 12

Answer:    c

Q24. In the Lead Acid Battery, the separators are provided for protection from internal short circuit.                                                                                                                                                            True / False

Answer:    True

Q25. Which supply is always used to get efficient output from electronic instrument/devices.

  1. AC
  2. DC
  3. Un-Interrupted
  4. All are correct

Answer:    b

Q26. During the charging of the Lead Acid Cell, Sulfuric Acid becomes strong.          True / False

Answer:    True

Q27. The contained of Lead Acid Battery is made of ________________.

  1. ceramic
  2. molded hard rubber
  3. a or b
  4. none is correct

Answer:    c

Q28. The filler are used in the Lead Acid to produce an ease for the flow of gasses.          True / False

Answer:    True

Q29. In the Lead Acid Cell, the number of plates are always in ______________.

  1. even
  2. odd
  3. 08
  4. 04

Answer:    b

Q30. During discharging of Lead Acid Battery, the both Anode and Cathode becomes PBSO4.                                                                                                                                                         True / False

Answer:    True


Read More: MCQs on Fuse Multiple Choice Questions and Answers


Q31. How to increase the surface level of Acid in the Lead Acid Cell ?

  1. through acid
  2. through distilled water
  3. both a & b
  4. none is correct

Answer:    b

Q32. Current passes through the electrolyte due to the motion of ions.          True / False

Answer:    True

Q33. The gravity of Acid is __________ during the charging of Lead Acid Battery.

  1. increased
  2. same
  3. decreased
  4. none is correct

Answer:    a

Q34. The completely charged Lead Acid Battery’s positive plate has lead-per-oxide and negative plate has active material of pure lead.          True / False

Answer:    True

Q35. When the internal resistance of the cell is increased then the _____________.

  1. E.M.F decreased
  2. E.M.F increased
  3. terminal voltage decreased
  4. external resistance decreased

Answer:    c

Q36. The potassium Hydro-Oxide is used for Electrolyte in the nickle cadmium cell.          True / False

Answer:    True

Q37. In which cell, the chemical action can be reverse ?.

  1. lead acid
  2. mercury cell
  3. dry cell
  4. nickle cadmium cell

Answer:    a


Read More: MCQs on Auto-Transformer Questions and Answers


Q38. Hydrogen is discharged in the Lead Acid Cell from negative plate.          True / False

Answer:    True

Q39. The PBSO4 becomes in the Lead Acid Cell during _____________.

  1. charging
  2. discharging
  3. both charging and discharging
  4. none is correct

Answer:    b

Q40. The electrolyte of Lead Acid Battery becomes strong during charging.          True / False

Answer:    True

Q41. What will be the internal resistance of battery having 0.1 ohm internal resistance of two cells connected in series ?

  1. 0.05 Ω
  2. 1.05 Ω
  3. 0.2 Ω
  4. 0.4 Ω

Answer:    c

Q42. A constant voltage source has low internal resistance.          True / False

Answer:    True

Q43. The output voltages will ___________ after connecting cells in series.

  1. increased
  2. decreased

Answer:    a

Q44. The internal resistance of a battery is possible due to the resistance of electrode and electrolyte.                                                                                                                                                        True / False

Answer:    True

Q45. The open circuit voltages of fully charged Lead Acid Battery is ______________.

  1. 1.9v
  2. 3.7v
  3. 2.7v
  4. 2.5v

Answer:    c


Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


Q46. The electrodes of a battery should be good conductor.          True / False

Answer:    True

Q47. In the ________ cell, the electrochemical reaction cannot reverse.

  1. primary
  2. mercury
  3. secondary cell
  4. nickle cadmium

Answer:    a

Q48. The current capacity is decreased of the cells connected in parallel.          True / False

Answer:    True

Q49. The gravity of a battery can be checked with the help of ____________.

  1. lucimeter
  2. cell tester
  3. hydrometer
  4. thermometer

Answer:    c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *