MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions

MCQs on Amplifier Circuits Objective Questions

Amplifier Circuits – Definition


Amplifier circuit is an electronics circuit which input is low quality signal and gives output as strong signal. Commonly transistors are used for the process of amplification. Three combination of transistors are used as amplifier circuit are given below;

  • Class-A Amplifier
  • Class-B Amplifier
  • Class-C Amplifier

Read More: MCQs of Basic Electronics Questions Test with Answer Key PDF


The aim is to provide MCQs on Amplifier Circuits objective questions and answers to understand how to understand the concept of amplifying technique. If you are willing to learn the concepts of Basic Electronics MCQs multiple choice questions with answer then read all the multiple choice questions and answers completely. You will be surely qualify for all kinds of Quiz / tests / Interviews after understanding the Introduction To Amplifier Circuit. If you are a students, technician or teacher then you can learn the basic concept of Amplification principle, function and applications.


MCQs on Amplifier Circuits (Objective Questions)


Q1. __________ circuits are used to increase/strong the input signal.                                .

  1. Inductor
  2. Capacitor
  3. Amplifier
  4. All are correct

Answer:    c

Q2. Generally, the transistors are used for amplification process.       True / False

Answer:    True

Q3. Dc voltage in the transistor amplifier are used for___________.

  1. increasing gain
  2. current conduction
  3. coupling
  4. a & c are correct

Answer:    a

Q4. The symbol of load impedance is ZL.              True / False

Answer:    True

Q5. The amount of DC supply voltages _____________are used for current conduction in transistor amplifier circuit. 

  1. 4.5v
  2. 9v
  3. 28v
  4. all are correct

Answer:    d

Q6. Higher the value of load impedance gives more amplifier signal at output.            True / False

Answer:    True 

Q7. ______________ is used as load impedance in the amplifier circuit for amplified output signal.

  1. inductor
  2. resistor
  3. choke
  4. all are correct

Answer:    d

Q8. When the emitter is grounded in the transistor amplifier then such type of combination is common emitter.            True / False

Answer:    True


Read More: Introduction To Wave Shaping Circuits MCQs


Q9. How many terminals any transistor have ?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 1

Answer:    b

Q10. Gain of the amplifier transistor is directly proportional to the amplified signal.                                                                                                                                                           True / False

Answer:    True

Q11. The best combination of transistor is _________ for the current amplifier and voltage gain.

  1. common emitter
  2. common collector
  3. common base

Answer:    a

Q12. Common Base (CB) circuit is infrequently used for amplification.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q13. When the base is grounded and output is taken from collector then which combination of transistor amplifier belongs it ?

  1. common base
  2. common emitter
  3. common collector

Answer:    a

Q14. In the common collector combination, the output is taken from the collector.                                                                                                                                                                                                    True / False

Answer:    False (Emitter)

Q15. The Emitter Follower circuit is an another name of ______________.

  1. common base
  2. common emitter
  3. common collector

Answer:    c

Q16. The voltage gain of common collector amplifier is less than 1.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q17. In the common collector combination, the low input base current results in ______________.

  1. high input impedance
  2. high output current
  3. low input impedance
  4. all are correct

Answer:    d

Q18. Common Collector transistor is oftenly used for high input and low output impedance.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q19. The Common Emitter transistor combination is little used because of ______________.

  1. high input impedance
  2. low input impedance
  3. low output impedance
  4. high output impedance

Answer:    b

Q20. Nonlinear devices such as Diode, Transistors are used in the non-linear wave shaping circuits.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q21. Common Collector is also called Emitter follower because of input and output are __________.

  1. inphase
  2. out of phase

Answer:    a

Q22. A transformer may be used as load impedance.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q23. The voltage gain of single tuned amplifier is directly proportional to the amplifier ____________.

  1. load impedance
  2. resistance
  3. current
  4. a & b are correct

Answer:    a

Q24. The biasing voltage on junction transistor is 0.6v for silicon and 0.2v for germanium in Class-A amplifier.            True / False

Answer:    True

Q25. The output current flows for the full cycle of 360° of the input signal ?

  1. Class-A Amplifier
  2. Class-B Amplifier
  3. Class-AB Amplifier
  4. Class-C Amplifier

Answer:    a

Q26. Class-B amplifier requires more Dc biasing rather than Class-A.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q27. When the output flows for the 180° or approximately one half of the input is called_________.

  1. Class-B Amplifier
  2. Class-A Amplifier
  3. Class-C Amplifier
  4. Class-AB Amplifier

Answer:    a

Q28. Class-C amplifier is used in tuned RF Power amplifiers.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q29. When output current flows for 120° to the input is called_________.

  1. Class-A Amplifier
  2. Class-B Amplifier
  3. Class-AB Amplifier
  4. Class-C Amplifier

Answer:    d

Q30. Class-AB amplifier is used for Push Pull Audio Power amplifier.                                                                                                                                                          True / False

Answer:    True

Q31. The operation of an amplifier mainly depends upon the requirement for ________________.

  1. minimum distortion
  2. efficiency
  3. maximum AC power
  4. all are correct

Answer:    d

Q32. When the input signal waveshape becomes different from the input signal waveshape which is called ________________.

  1. distortion
  2. efficiency
  3. ratio
  4. amplifier

Answer:    a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *